Steak z hovädzej roštenky s grilovanou zeleninou a omáčkou Béarnaise

Ingrediencie

Hovädzia roštenka
biele víno, vínny ocot, šalotky, estragón, čierne celé a biele mleté korenie, žĺtky, maslo.
Zelená špargľa, cibuľa, cesnak, paprika viac farieb, soľ a masť

Postup prípravy

Omáčka Béarnaise - V kastróliku uvaríme 100 ml bieleho vína, 100 ml vínneho octu, na jemno nasekané 3 šalotky, na hrubo rozdrvené čierne korenie a  2-3 ks čerstvého Estragónu. Dusíme do takmer úplného odvarenia tekutiny. Potom zredukovanú zmes precedíme cez jemné sitko, základ vložíme v miske do horúceho vodného kúpeľa, pridáme žĺtky a za stáleho šľahania pridávame po lyžičkách maslo, až omáčka zhustne. Primiešame nadrobno nasekané lístky estragónu, osolíme a ochutíme bielym korením. 

Steak -  Mäso si vyberieme z chladničky 1 hodinku pred úpravou. Na rozpálenej panvici grilujeme neochutené čisté mäso z každej strany po 2-3 minúty. Následne dopečieme v rúre pri teplote 120 stupňov 10min. . Dĺžka času dopekania je závislá od hrúbky mäsa. Kontrolujeme pružnosť mäsa, čo nám napovie o stave prepečenia. Po dopečený mäso necháme pri izbovej teplote oddychovať rovnaký čas, aký sme potrebovali na pečenie.  Dochutíme soľou a čiernym korením.

Zelenina - Špargľu 2-3 minúty predvaríme, na panvicu pridáme masť , predvarenú špargľu, na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu, papriku, cesnak a opekáme do polomäkka.  

Vína ktoré sa hodia k receptu